Emmas

När föddes Jesus?

Publicerad 2005-12-25 00:05:14 i Allmänt,

Är det inte lite lustigt att vi svenskar firar Jesu födelse den 24 december när resten av världen (?) firar den 25? Eller är det jag som är ute och cyklar? Nu har vi i alla fall firat, om inte Jesu födelse så i alla fall jul, denna uråldriga nordiska midvinterhögtid när vi stoppar i oss en massa mat och har trevligt med familjen. Vi blev inte 33 personer men väl 25 från 6 till 89 år plus en hund på 5 månader (ett under av coolhet).

Kommentarer

Postat av: Magnus

Publicerad 2005-12-26 21:40:17

Vid 300 talets mitt började man i det kristna Rom fira Jesu födelse. Tidpunkten för födelsen anges dock inte.
Att man valde den 25 dec beror på att Romarna firade solens återkomst som inföll denna dag. De hade då en fest ägnad solen.

Vidare kan man läsa i bibeln om hur herdarna var ute och vaktade sina får när Jesus föddes och det var alldeles för kallt för att de skulle kunna vara i december. Lukas 2:8-11 Läs gärna själv.

Om du slår upp i någon uppslagsbok så kan du läsa om detta.

Mvh Magnus

Postat av: Emma

Publicerad 2005-12-27 16:39:22

Ja jag var egentligen inte ute efter något svar på frågan, utan ville mer filosofera över det faktum att nio av tio svenskar anser att jesu födelsedag infaller på julafton - istället för på juldagen. Sedan är det en annan sak att det egentligen inte är jesu födelse vi firar, utan "jul", midvinterhögtiden då vi vilar, äter, umgås och ger varandra gåvor.

Postat av: Enar

Publicerad 2005-12-27 23:11:17

Lite festligt är et allt. När resten av världen (typ) firar diverse jesusfödelsegrejer som weihnacht, christmas, navidad och noel firar "vi" nordbor jul som vi gjorde långt innan kristendomen nådde oss. Så när en del kristna tycker att folk missat vad julen handlar om kanske de borde gräva upp en etymologisk ordbok.

Däremot är det tvärtom med kristendomes egentliga högtid, påsken. Där har svenskan (och franskan) ord stammande från det judiska ursprunget, medan engelskan och tyskan har kvar de förkristna namnen. Easter och Ostern syftar på den fruktsamhetsgudinna som firades på våren när kor och ston blev brunstiga.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela