Emmas

Pilotens hustru av Anita Shreve

Publicerad 2005-12-02 11:33:11 i Knoppen,

Den här boken hörde jag först talas om på "Oprah Winfrey show". Den handlar om en kvinna som levt ett tryggt och stillsamt liv med sin man, som är pilot, och deras dotter i en Amerikansk småstad. Boken börjar med att kvinnan väcks mitt i natten med beskedet att hennes mans flygplan störtat. Mitt sorgen och chocken dyker information upp som tyder på att hennes man tog livet av sig (och de 104 passagerarna!). När hon börjar nysta i små ledtrådar som hon hittar i hemmet visar det sig att maken levt ett liv som hon, efter 16 års äktenskap, inte haft en aning om, och hon blir tvungen att ompröva hela sitt liv.

När man läser boken börjar man fundera på sitt eget liv och det man ser som självklara sanningar. Det är en fängslande historia, men andra hälften av boken, "upplösningen", är inte lika bra som den första där spänningen trappas upp.

Jag läser också "Hugo och Josefin" av Maria Gripe, tillsammans med Alida. Jag tycker att "Hugo och Josefin" påminner om "Den vita stenen" (TV-serien om flickan Fideli och hennes killkompis Hampus, Farornas Konung) som bygger på en bok av Gunnel Linde. Jag undrar om barnboksförfattarna själva var lite utstötta och ensamma som barn, och fantiserade ihop en annorlunda och självsäker pojke som plötsligt dök upp och blev hennes bästa vän?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela