Emmas

Posthuset på Vasagatan, Stockholm

Publicerad 2011-03-30 12:25:40 i Hus,

På den här bilden ser det ut som om huset har på sig en krona av guld:



...och så här står det om huset i Wikipedia:

Centralposthuset, Stockholm

Centralposthuset, Huvudentré: Mäster Samuelsgatan 70 (Kvarteret Blåmannen 21), byggnadsår 1898-1903, arkitekt Ferdinand Boberg (exteriör och posthallen), Franz Gustaf Dahl (planlösning), BSK Arkitekter (ombyggnad 1988-1991)[1] och Ahrbom & Partner (ombyggnad 2006-2008).

Fasaduppbyggnaden ger vissa associationer till Vadstena slott, vilket inte är förvånande då Boberg var mycket intresserad av medeltida borgar och just till detta posthus hämtade han inspiration från Vadstena slott, men byggnaden är också karaktäristisk för Bobergs strävan till en självständig och modern stil. Granitsockeln gör en mjuk övergång till bottenvåningens röda sandsten, där djupt inskurna muröppningar och bildar en kraftfull arkad, dess pelare förs vidare som tunna pilastrar i mellanvåningens mur av mörkt rödgult tegel. Översta våningen är av sandsten och det mjukt rundade taket är klätt med svart skiffer.

Centralposthuset invigdes under högtidliga former av konung Oscar II den 27 oktober 1903. Postverket gav 1974 ut en frimärksserie med bland annat två vyer från huset.

Sedan mitten på 1990-talet finns inget postkontor i huset och Postens huvudkontor flyttade ut under hösten 2003. Huset renoverades under åren 2006–2008. Under maj och juni 2008 flyttade Näringsdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet och delar av Regeringskansliets förvaltningsavdelning in i huset.

Ferdinand Boberg har även ritat Posthuset i Malmö.

Hm, det jag tycker är det mest sevärda med huset är entren mot Vasagatan (på bilden ovan), inte entren mot Mäster Samuelsgatan; och så alla de små dekorationerna som är utsnidade i sandstenen, varav många föreställer kända byggnader i Stockholm:









Fler exempel på byggnadsminnen!

Kommentarer

Postat av: Hedwig

Publicerad 2011-03-30 15:14:08

Ferdinand Boberg har ritat många posthus runt om i Sverige, men även andra byggnader.

Vad läckra detaljerna i sandsten var, undrar hur många som sett dem när de rusat förbi. De verkar också ha bibehållits bra i Stockholmsluften, kanske restaurerade/rekonstruerade. För ursprungliga sandstensdetaljer brukar vittra sönder fort.

Vilka detaljer, en massa brev och brevduvor och en hel del annat. Så fint.

Tack Emma

Postat av: Anni

Publicerad 2011-03-30 16:14:40

Tänk att jag hade också posthuset i tankarna denna vecka, men avstod. Älskar Bobergs skapelser!



Minns fortfarande hur fantastiskt vackert det var inne i huset, i den stora sal man kom in i - tror att den i stor utsträckning är dold av mellanväggar mm nu.

Postat av: jenny

Publicerad 2011-03-30 18:27:04

posthuset i stockholm är en ståtlig dåldis tycker jag! så fina stendetaljer - det lönar sig att titta noga på fasaden:)

Postat av: Mona

Publicerad 2011-04-03 22:15:56

Kul att få se centralposthuset i Stockholm. Är det solen som får toppen att se ut som om den är av guld? Intressant läsning och så fint bearbetade detaljer i sandsten.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela