Emmas

Lugnare puls på landet

Publicerad 2005-09-19 10:02:11 i Allmänt,

Ja det är väl ingen nyhet, tänker du, och utgår då från att puls syftar på tempo i största allmänhet. Men jag har nu för andra gången upptäckt att min vilopuls är betydligt långsammare på landet än hemma, och det tycker jag faktiskt är anmärkningsvärt! Jag brukar då och då kolla min vilopuls, och på sista tiden har den legat på 57 slag per minut. Aldrig lägre. Så i fredags kväll på landet tyckte jag det kändes som om hjärtat slog så sakta, det var verkligen en paus mellan varje slag, så jag tog pulsen och den var 53! Nästa morgon kollade jag igen och det var fortfarande 53. Hemma i stan på söndag kväll var det 57 "som vanligt".

Jag tycker verkligen att detta är intressant (samma sak hände i våras, då var pulsen 60 i stan och 55 på landet). Beror det på att jag är stressad hemma men kopplar av på landet? Men jag upplever mig inte som stressad hemma heller, och även på landet har jag alltid en massa saker som jag vill göra men inte hinner. Nu i helgen var det till exempel meningen att sätta på dörrarna på boden vi byggde förra gången och gräva upp gladioluslökarna.


Eller beror det på tystnaden på landet? Buller är ju farligt för hälsan och ökar förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Men vi har inte någon bullrig miljö hemma heller, även om det inte är lika påfallande tyst som i Ramsberg. Samma sak när det gäller grönska, forskning har ju visat att utsikt mot grönska ger förbättrad häls (=lägre puls?), och vår utsikt på landet är ljuvligt lummig, men även hemma i stan har vi träd och gräsmattor utanför fönstren. Så är två tillfällen med lägre puls på landet bara en slump? Eller är det verklighet och vad beror det i så fall på? och spelar det någon roll? finns det andra som har liknande erfarenheter?

Kommentarer

Postat av: Enar

Publicerad 2005-10-05 15:45:17

Har inte mätt, men nog känns det som om det pumpas saktare blodet på stornäsan också, de dussintalet ggr vi varit där i sommar.

Postat av: Emma

Publicerad 2005-10-07 10:22:33

Pappas fru Bente har en bror som är hjärtspecialist, han hävdar att alla människor har ett utmätt antal hjärtslag, och när de är slut så dör man... Han har även sagt hur många det är, men det minns jag inte. Slutsatsen som det är meningen att man ska dra är naturligtvis att det gäller att hålla sig i god kondition och att undvika stress, så får man ett långt liv. Så, ska vi flytta ut i ödemarken och bara softa?

Postat av: Enar

Publicerad 2005-11-06 20:38:35

Förutsatt att långt = kvalitet...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela