Emmas

Jag älskar att irritera mig på journalister som skriver fel

Publicerad 2007-01-22 17:26:12 i Språkpolis,

särskilt såna som gör om statistik till något annat än vad det är. Idag tillexempel så skriver Aftonbladet  att var femte pappa väljer att vara hemma med sina barn. Sedan hänvisar de till statistik från Försäkringskassan, som säger att 20 % av föräldraförsäkringsdagarna tas ut av män.

Ser de inte själva att det är två helt olika saker??? Hur stor andel av dagarna som tas ut av pappor, och hur stor del av papporna som tar ut föräldraledighet.

Enligt Försäkringskassans egna uppgifter är det 43 % av männen som tar ut föräldrapenning (mer än 20% men fortrarande lite, nog hade jag trott att det var bortåt 90% som tog föräldraledigt men de flesta bara en månad eller så).

Det var länge sen jag kommenterade vad jag läst

Publicerad 2007-01-21 15:39:09 i Knoppen,

men nu när Stieg Larsson och Camilla Läckberg blivit utsedda till årets författare, och det råkar vara de senaste författarna jag läst, måste jag bara få säga vad jag tycker...

Av Stieg Larsson läste jag "Män som hatar kvinnor" och den var så oerhört välskriven och fängslande så det var nästan omöjligt att sluta läsa. Rekommenderas! Särskilt fascinerad var jag av den kvinnliga huvudpersonen med hög analytisk intilligens men låg social kompetens (aspergers?) som skildrades som en intressant sammansatt personlighet.

Även i Läckbers "Stenhuggaren" förekommer en figur med aspergers, men hon lyckas inte alls få hans person att lyfta och bli en människa. Jag tycker inte att hon lyckas göra människor av någon av de väldigt många personerna i boken, möjligen med undantag av polisens sambo. De onda är alldeles för onda, de klantiga och obegåvade är helt igenom klantiga och osympatiska, de förtryckta är hjälplösa offer och så vidare. Jag tycker att hon har valt att skildra alltför många karaktärer i "första person", inte som "jag", men att hon beskriver vad de tänker och tycker istället för att låta oss ana vad de tycker och tänker utifrån vad de gör och säger. Själva intrigen är inte heller trovärdig. Det som hon har lyckats med är att skildra hur det kan vara att ha fått sitt första barn, och där har vi henne igen, polisens sambo.

Jaha, väldigt många tycker att den boken är jättebra, läs och bedöm själv!

När en kvinnlig toppolitiker stryker sin mans skjortor

Publicerad 2007-01-17 09:14:09 i Allmänt,

undrar man vad hon kan ha att tillföra när det gäller jämlikhet i samhället.

Men man undrar inte hur det kan komma sig att så få kvinnor är intresserade av topppositioner. Hur många länder finns det där de kvinnliga samhällstopparna stryker ens sina egna kläder?

Åk hem och var panka!

Publicerad 2007-01-14 18:33:15 i Allmänt,

Inte trodde vi det skulle vara så mycket folk på IKEA före lön i januari.

Men vi har i alla fall fått mycket gjort med vår lånade bil denna helg, kört madrasser med mera till lägenheten, köpt färg med mera i färghandeln, köpt garderobsinredning med mera på IKEA, lånat flyttlådor (inte med mera) av Lisas syster, kört hem tömda flyttlådor till Kista.

Vi har också spacklat skruvhålen i vardagsrummet, målat en vägg, ställt upp bokhyllan längs den väggen, packat upp böcker och prylar och nästan fyllt bokhyllan, oj vad vi har fått saker gjorda!

Och så har vi sovit första natten i lägenheten!

Nästan ny Volvo

Publicerad 2007-01-08 12:39:19 i Allmänt,

Då tror man ju att man inte ska behöva bekymra sig. Men vi har haft problem med att bilen går på så höga varv, motorn rusar, så vi har inte vågat köra sedan mitten på december. Men nu trodde vi att det skulle lösa sig eftersom vi hade tid på verksan i dag. Nyss fick jag det här mailet av Mats:

Bilmekanikern ringde, han hade försökt smörja med det gick icke. Det kärvar i en del av motorn, spelhuset tror jag det hette. Den del som behövs är restnoterad hos fabriken utan ytterligare besked. Det kan ta allt ifrån en vecka till månader (!), kostnad ca 3 500 sek totalt. Ringde försäkringsbolaget, vi har inget att hämta där utom begränsning av kostnaderna om det kan räknas som "maskinskada". Om vår bil har gått mindre än 5000 mil så kostar det oss 2000 unjefär.

Det är mycket nu...

Publicerad 2007-01-06 15:53:06 i Allmänt,

Men en del av punkterna på listan är avbockade. Det finns skäl till att inte flytta varje år. Som el-, tele- och bredbandsabbonnemang; skolbyte; packning; bärande av bokyllor uppför trappor... Detta är vad vi har hållit på med de senaste dagarna. Vi har packat sånt som vi inte behöver ha tillgängligt de närmaste veckorna (framför allt bokhyllans innehåll) och i går körde vi ett flyttlass med ca 30 kartonger samt, förutom bokhyllan, sekretären och utemöblerna. Och en massa annat.

Nu ska vi fortsätta packa samt renovera vardagsrummet i nya lägenheten (spackla skruvhål och måla ett varv), bygga ny kaninbur (eftersom den vi har inte får plats på balkongen i nya lägenheten).

Själva flytten är inplanerad till den 27 januari.

Sedan blir det uppackning; uppsättning av hyllor och tavlor, urplockning av den här lägenheten...

Det är mycket, men det är kul!

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela