Emmas

Nybyggda villor i grannskapet

Publicerad 2011-01-29 17:41:49 i Hus,

I villaområdet där jag tar de flesta av mina hundpromenader har det under förra året uppförts tre nya villor.Två av dem är i princip lika.Det tredje har mer fönster, men har ändå en snarlik design.Jag tycker inte själv att de här husen är speciellt tilltalande utseendemässigt. De kan naturligtvis ha en mer tilltalande interiör, det vet jag inget om, men fasaderna är i alla fall inte i min smak.

Varför har jag då valt att göra et blogginlägg om dem? Jo, för att jag tycker det är inspirerande att delta i "Veckans Hus", och temat denna vecka är just moderna fasader. Det finns flera exempel på moderna fasder runt Stockholms centralstation, där jag passerar varje vardag, och faktum är att jag hade fotograferat ett par av dessa. Men så han en annan deltagare i Veckans Hus före med just de husen! Hennes bilder av fasaderna var i sanningens namn bättre än mina... Du kan se dem här (det är de två översta husen i hennes inlägg som jag hade tänkt bidra med). 

Många fler moderna fasader hittar du som sagt på Veckans Hus.

Mataffären är inte en plats jag stormtrivs på

Publicerad 2011-01-25 21:17:57 i Mat,

Särskilt inte när jag är trött, hungrig och stressad.

Därför har jag nu prövat på att handla på mataffären.se, Coop´s näthandel. Sent i går kväll satt jag och Alida framför datorn och valde varor. Idag klockan fem kom fyra kassar hem till dörren.

De djupfrysta varorna var förpackade med kolsyreis.  Att leka med den blev den extra bonusen, förutom att slippa ägna sin dyrbara tid åt att knata runt bland hyllorna och diskarna, och förutom att slippa bära hem kassarna.Bilden är tagen på en plats där jag trivs - i mitt kök!

Fler blogginlägg och foton på temat plats hittar du i veckans tisdagstema.

Nya skidor

Publicerad 2011-01-23 19:21:38 i Kroppen,

Idag har jag premiäråkt mina nya skidor. De gamla är vallningsfria, repiga och "torra" i belaget. Förväntningarna var naturligtvis att jag skulle åka snabbare.

Nu har jag åkt säsongens hittills längsta pass och hållit säsongens hittills högsta tempo. Gissa om jag är nöjd!? Att spåren och vädret var kanon gör inte saken sämre. Det var bara att åka och njuta.

Jag blev visserligen fortfarande förbiåkt, men förra veckan var det som att promenera längs en 90-väg: Svich, svich,svich.

Idag var det mer som att köra 90 på en 90-väg: Man blir omåkt av många, men de flesta håller bara lite högre fart. Och själv åker man också om några, även om det är mest husbilar, övningskörare och veteranbilar*.*När jag jämför skidåkare med veteranbilar är det inte åldern jag tänker på - det finns massor med "veteraner" i skidspåret som åker jättefort. Nej, jag tänker mer på inställningen: De som plockar fram sin utrustning och ger sig ut för en utflykt i det fína vädret och inte alls har som mål att ta sig fort fram. 

Långa ben

Publicerad 2011-01-20 22:23:38 i Allmänt,

I vår familj har vi långa ben.

Själv är jag lång på det hela taget, men jag har alltid haft uppfattningen att det framför allt är benen som är långa.

Alida har långa ben till och med för att vara modell. Hon har fått det kommenterat på ett par castings och plåtningar, och som här i Linas blogg.

Jag tycker att även Siri har långa ben. Se bara här:


Alida och Siri

Mats ville inte hålla med om att Siri var långbent, "inte som du och Alida, ni ser ju ut som barbiedockor" (nu pratar vi bara benlängd, inte midjemått etc).

Så jag fick ett ryck, här ska jämföras! Jag har gjort en bild där vi alla är placerade i rad och utdragna så att vi blir lika långa. Som jämförelse ville vi ha med en "normal" person som inte anses ha varken korta eller långa ben, och vår kompis Astrid ställde upp. Tack för det!

Nu har jag fått träna på mina bildbehandlingsprogram!


Mats, Siri, Alida, jag och Astrid

Resultat:
1. Skillnaden är verkligen inte stor!
2. Mats hade rätt, Alida har längst ben, tätt följd av mig.
3. Jag hade lite rätt, Siri har längre ben än Mats och Astrid.
4. Astrid har bara liiite kortare ben än vad vi tjejer P har, men längre än Mats.

Skridskois på Barnhusviken

Publicerad 2011-01-20 19:39:47 i Allmänt,

Jag har tagit reda på att den del av Mälaren som finns utanför kontoret och under Kungsbron heter Barnhusviken. Det hade jag ingen aning om, min teori var Karlbergs Kanal. Eftersom jag var osäker gjorde jag efterforskningar (alltså tittade på en av de otaliga kartor över Stockholm som sitter uppsatta i Tekniska Nämndhuset).

Nåväl, veckans tisdagstema är is. Tisdagen är passerad, mörker och massor att göra både på jobbet och hemma har gjort att jag har prioriterat ner fotograferandet och bloggandet.

Men i går morse på väg till jobbet konstaterade jag att det var blankis på ...just det, Barnhusviken. Tog en bild med mobilen.


Det ser ut att vara perfekt skridskois, men jag har hört varningar om svag is, och jag har inte sett någon som vågat sig ut på den, så jag rekommenderar ingen att pröva.

Tog en till på vägen hem i mörker.


Och hur kommer det sig att jag har tagit mig tid att blogga ikväll? Jo, på grund av IS! Enligt aktuell rapportering om skidföret i Ursvik (det enda spåret med belysning som jag känner till här i närheten) är det blankis även i skidspåren. Så kvällens planerade aktivitet blev inställd.

Detta inlägg om is blev alltså av på grund av is. Fler iakttagelser med anknytning till is hittar du här.

Tvåhundra älgar i Sverige, vore inte det lagom?

Publicerad 2011-01-18 21:15:39 i Allmänt,

Älgarna är ju faktiskt farliga. Under 2009 dödades sex personer i Sverige vid trafikolyckor med älg, och 64 blev svårt skadade.

Tänk också vilka kostnader de medför för samhället; uppsättning av viltstängsel. Och kostnader för privatpersoner i form av skador på skogsplaneringar.

Man kan heller inte bortse från att många människor är rädda för älg. Jag känner visserligen ingen personligen, men jag har hört talas om att det finns folk som drar sig för att gå ut i skogen för att de vet att det finns älgar! Och det med rätta - ingen har väl glömt nyheten om kvinnan som i november 2009 blev dödad av en älg?

Dessutom dödar älgar varje år ett antal hundar. För oss hundägare är det lätt att förstå det älghat som detta medför hos hundägarna. Då är det inte så lätt att tänka på att betydligt fler hundar dödas av t.ex. trafiken och vådaskott.

Med tanke på älghatet vore det naturligtvis lämpligast om de 200 älgarna fanns i närheten av städerna. De flesta älgälskare är ju stockholmare. Ja vilka är det som har den där orealistiskt romantiska inställningen att det ska finnas vilda djur i Sverige, om inte stockholmarna. De har ju heller ingen skog som kan bli uppäten av älgar. Låt älgarna äta upp deras tulpaner i villaträdgårdarna så får de se hur kul det är med älg runt husknuten!

Längdskidåkning har blivit trendigt

Publicerad 2011-01-15 17:39:02 i Allmänt,

I morse satt vi vid frukostbordet och läste tidningen.

-Du vet den där författaren som var gäst i "Skavlan", sa jag, han som hade skrivit en bok om skidåkning med fokus på Tröndelag? P O Enquist har recenserat den boken i DN Kultur! "Med säkerhet den mest underhållande och samtidigt förbryllande bok om skidsport som skrivits i Sverige på länge, och för övrigt på den högsta kulturhistoriska nivån".

-Jag sitter just och läser om samma bok, svarade Mats.

-Jaså? I sportdelen?

-Nej det är en ledare!

Alltså; om en bok om skidåkning recenseras i Kulturen och ger upphov till en ledare i DN, då är det inne med skidåkning!

Visst, det kan också handla om att det är en bra bok. Läs gärna hela recensionen. Eller ledaren. Men jag har fler bevis på hur populärt det är att åka längd:

I dag när jag kom till anläggningen vid Ursvik var det totalt parkeringskaos. (Jag fick ge upp, åkte till Sollentuna golfbana istället). Ja, idag när jag kom till Ursvik var klockan ett på dan, det var lördag och minus fem grader. Så det är klart att det var mycket folk. Men så vansinnigt mycket folk!? Och i torsdags kväll efter jobbbet, minus tio, var det också svårt att hitta en parkering. Väl ute i spåret swichade åkarna förbi i en strid ström, kan närmast jämföras med mellandagsrean i Stinsen köpcentrum!

Osannolikt sammanträffande

Publicerad 2011-01-14 10:04:04 i Allmänt,

I somras köpte min dotter en bunt KP-tidningar från början av 90-talet på en loppmarknad.Häromdagen bläddrade jag i en av dem och hittade ett reportage om en kollega på miljöförvaltningen. Han jobbar fortfarande kvar, 18 år senare! Kul tyckte jag och tog med tidningen till jobbet för att visa.Det var många jobbarkompisar som kommenterade "KP, den läste jag när jag var liten". Däribland Christin, som la till "En gång vann jag frimärken". Hon bläddrade lite i tidningen och utbrast "Och det var i det här numret!"Två kollegor till mig finns alltså med i tidningen från 1993!

Ranelid vs Englund

Publicerad 2011-01-11 20:19:59 i Knoppen,

Jag måste nog läsa något av Peter Englund, så jag kan jämföra inte bara deras tv-personligheter utan även deras författarskap. Men här kommer i alla fall mina högst personliga omdömen om herrarna i tuppfajten.

Björn Ranelid bjuder verkligen på sig själv.
Gör ofta intryck av att vara fullkomligt naken, nästan hudlöst utlämnande. Trots att han vet att många uppfattar honom som lite löjlig.
Han verkar inte ha någon självdistans alls och ägnar sig inte åt varken falsk eller äkta blygsamhet.
Hans språk är nyskapande, ibland svulstigt och pretentiöst, patetiskt i ordets ursprungliga betydelse och ibland också den nya.
 
Peter Englund är lite återhållsam.
Jag uppfattar honom som ödmjuk och intelligent.
Han verkar vara en trevlig kille, lite mjuk med en lågmäld humor.

Sammanfattningsvis vinner Ranelid i underhållningsvärde och Englund i attraktivitet.

Jag är lite besviken på Peter Englund för hans blogginlägg "Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas". Jag trodde inte att han skulle sjunka till den nivån på offentligt tjabbel. Fast jag kan ha en viss förståelse för att han inte kunde motstå att publicera sin vassa formulering. Men allvarligt talat, jag tycker att

1. en man i hans ställning kunde sätta sig över att dras in i offentligt munhuggande med en tv-dansör;
2. man ska vara snäll, inte minst mot Björn Ranelid som (av sitt framträdande i "Fångarna på Slottet" att döma) verkar vara en känslig person som blir ledsen av fula påhopp. Man ska vara snäll!

Norrlandsnostalgi

Publicerad 2011-01-10 15:39:43 i Knoppen,

För några dagar sedan såg jag Varg på tv. Filmen som bygger på Kerstin Ekmans manus.

Filmen är inspelad i Valsjöbyn i Jämtland, en grannby till Rörvattnet där jag växte upp. I Valsjön fanns bio, där fanns den konkurrerande skolan som vi som gick mellanstadiet i Häggsjön hade utbyte med, där fanns killar som man kunde vara ihop med när man blev tonåring, och där fanns pensionärer som man kunde hjälpa när man jobbade i hemtjänsten på somrarna när man gick på universitetet. Jag har varit mycket i Valsjön, kort sagt.

Det kändes märkligt att se alla dessa välbekanta miljöer. Naturen, bebyggelsen, hus jag har varit inne i, vägar jag har åkt, till och med personer som jag varit bekant med som var statister i filmen.

Framförallt skildrar filmen på ett trovärdigt sätt själva LIVET så som det ser ut för många där uppe, det livet som jag var så välbekant med för 30 år sedan men som idag är så långt borta.

Nu har jag börjat läsa en julklappsbok: Minnen av Torgny Lindgren.

Boken är en slags självbiografi. Torgny är i samma ålder som min mamma skulle ha varit. Mamma föddes och växte upp i en liten by i Norjsö kommun, dock inte i samma lilla by som Torgny. Men när jag läser boken är allt så levande för mig; miljöerna, dialekten, sinnelaget, allt som jag så väl känner igen från det mamma berättat, från mina egna vistelser i Böle som barn, och inte minst från mamma själv.

Jag jämför det liv som mina flickor lever med det liv som jag levde i den åldern och det liv som min mamma levde när hon var flicka. Känslorna brottas inom mig, jag blir sentimental och vill tillbaka till mina rötter... och ändå inte, jag lämnade ju den där världen för att jag ville bort från den...

Det är tur att det finns filmer och böcker som kan förmedla den andra verkligen - ALLA andra verkligheter! - så att mina tjejer och förhoppningsvis de allra flesta ungdomar, får insikt om att livet inte ser ut för alla så som det gör här och nu.

Sollentuna station - Turebergs station

Publicerad 2011-01-09 16:17:39 i Hus,

Idag gick på en promenad till centrum och trodde jag skulle fotografera gamla staionshuset - som ett bidrag till Veckans Hus - Stationshus. Det finns nämligen ett fint gammalt hus med skylten TUREBERG intill den moderna stationsbyggnaden.


Den moderna pendeltågsstationen (den orange byggnaden i mitten på bilden)

"Kan det verkligen ha varit ett stationshus, det är ju så litet" funderade jag. Som tur var fanns det en informationstavla på byggnaden. Det visade sig att gamla stationshuset revs i samband med att Arlandabanan byggdes. Detta är ett gammalt ställverk. Hm... vilket misslyckande!

Nåja - informationstavlan talade också om att i samma veva som stationshuset revs så flyttades detta ställverk och återuppbyggdes med teglet från stationshuset - därmed borde väl detta hus platsa som Veckans Hus?

Arkitekten heter Folke Zettervall. Han var chefsarkitektet på SJ 1895 till 1930. Det här huset byggdes 1913 (ursprungligen, det flyttades/återuppbyggdes 1994).

Jag har hittat mycket information om Folke Zettervall på internet. Han har ritat en massa stationsbyggnader och andra hus. Ofta återanvände han ritningar, och stationshuset i Tureberg var identiskt med stationshuset i Stångby i Skåne. Och det såg ut så här:Bilden är lånad härifrån.

Turebergs Station bytte namn till Sollentuna Station 1968. Idag trafikeras den endast av pendeltåg.

Som synes av bilderna bedrivs det numera pub i det före detta ställverket.

Bästa bilden från 2010

Publicerad 2011-01-08 14:27:56 i Allmänt,

Har varit på landet en vecka, åkte dit med förhoppningen att kunna ta riktigt bra foton till veckans utmaningar på TisdagsTema och Veckans Hus - eftersom jag skulle vara ledig under den ljusa delen av dagen och ha hur mycket tid som helst att ägna mig åt fotografering.

Spänd av förväntan gick jag in på VeckansHus. Vad var temat? Jo "stationshus". I Ramsberg finns många fina hus, men någon järnväg har aldrig gått igenom byn och följdaktligen finns inget stationshus.

Väntade till tisdagen. Inget tema dök upp? På onsdagen kom utmaningen: Bäst av 2010. Och där satt jag med makens laptop. Ingen tillgång till de bilder som tagits under 2010 med andra ord.

Men nu är jag hemma och har kunnat söka igenom mitt "elements". Om jag helt enkelt söker på bilder som är tagna av mig år 2010 så är det fem stycken som jag har gett tre stjärnor, och av dem är det en som jag inte har publicerat på bloggen förut. Den får det bli!Bilden är ju från Ramsberg även om den inte är tagen denna vecka, och inte i dagsljus. Faktum är att den är från nyårsafton 2009 när vi skickade upp kinesiska papperlyktor. Eftersom den är tagen efter midnatt kvalar den ändå in under 2010!

Vad gör att jag tycker så mycket om den här bilden?

Motivet: Det är min älskade stuga, min familj och mina kära vänner, alla är glada (de som var med kanske kommer att protestera mot detta påstående...).
Ljuset och stämningen i bilden: Fantastiskt att man kan fotografera mitt i natten och få med inte bara de lysande objekten, utan också allt runtomkring, de snöiga granarna. Ok det är ganska grovkorningt, men ändå. Jag älskar bilden!

Om jag vore världshärskare

Publicerad 2011-01-01 15:53:44 i Allmänt,

Nån mer än jag som har funderat på varför årsskiftet infaller när det gör?

Jag menar, om man utgår från att vi räknar tiden från Jesu födelse så borde ju nyår sammanfalla med "jul" (om nu jul firas till minne av Jesu födelse. I alla fall med "christmas").

Och om man utgår från att ett år är ett solvarv så borde årsskiftet sammanfalla med vintersolståndet.

Om jag vore värlsdshärskare så skulle nyåret sammanfalla med vintersolståndet och det skulle vara en storhelg med många röda dagar, typ vilodagen, förberedelsedagen, lilla nyårsafton, nyårsafton, nyårsdagen, annandag nyår och återhämtelsedagen.

Och så kunde de som vill fira något med religionsanknytning givitvis göra det på en eller flera av dagarna. 

Men nu är det som det är och vi firade som vanligt tillsammans med våra goda vänner. I år var vi hemma hos oss och åt god middag, åt en massa chips, drack lagom, spelade Wii, spelade musik, tittade på fyrverkerier och skålade i champagne på balkongen, och pratade och skrattade. Om jag inte minns fel så planerade vi också in en gemensam tågluff till Spanien i sommar!?-  G O T T   N Y T T   Å R ! ! !

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela