Emmas

Magmördarmånad

Publicerad 2011-10-31 20:14:57 i Kroppen,

I morgon börjar den. Nu ska mitt midjemått få sig en omgång. 

Planen är:
- Inget godis, snacks eller kaffebröd
- Inget vin utom ett glas till maten på fredagar och lördagar
- Träna minst tre gånger i veckan
- Mer och nyttigare frukost
- Måttfullhet med övrig mat

Vad tror ni? Kommer jag att kunna hålla det? Och kommer det i så fall att ge någon effekt?

Man ska aldrig döma lägenheten efter trappuppgången

Publicerad 2011-10-30 11:35:44 i Hus,

Challe hade bokat en lägenhet åt oss i Barcelona, den låg extremt centralt i Las Ramblas, inne i en smal gränd bland små butiker och restauranger, vid ett litet torg med en uteservering. Kvarteren var dock inte lyxiga utan tvärt om lite sjaskiga, det var inte klädbutiker utan kvartersbutiker. Porten, entrén och framför allt trappuppgången - 4 trappor, 95 steg, ingen hiss - var väldigt slitna och stank av piss och mögel...

Det var inte utan att man undrade var sjutton vi hade hamnat när vi släpade upp våra väskor...

Trapphuset - fast här är vi på väg ner

Men så låste vi upp lägenhetsdörren och steg in i värledens modernaste och fräschaste lägenhet!

Challe i köket

Det gröna badrummet

Det orangea badrummet

Här sitter vi alla tre i vardagsrummet...

...Kalle som vanigt sysselsatt med att sms:a...

Anonym lapp i brevlådan

Publicerad 2011-10-29 17:11:18 i Allmänt,

I förmiddags kom ett par av våra grannar och ringde på dörren. De hade fått en anonym lapp i brevlådan som anklagade dem för att spela hög musik på nätterna.

De ville för det första tala om att de inte brukade spela musik på nätterna, och för det andra fråga om det var vi som hade skrivit lappen. Eller kanske snarare våra ungdomar, eftersom formuleringarna tydde på att det var en ung person som skrivit lappen. "...men ÄRLIGT, klockan 3 på natten vill vi sova..."

Vi förnekade all kännedom om detta och sa att vi tyckte det var konstigt eftersom vi upplever att vi bor i ett tyst hus. Sen gick de vidare och ringde på hos nästa granne, medan jag började bläddra igenom dagens skörd av reklam.

Då dök den här lappen upp:

Världens knäppaste kompisar

Publicerad 2011-10-29 09:17:00 i Allmänt,

En sak som gör att man kan tycka att vi tre kompisar är knäppa är att vi köper likadana tröjor och ser till att ha samma på oss när vi träffas.

En annan sak som gör att jag tycker att Kalle och Challe är knäppa är att de vägrar se "naturliga" ut på bild, utan alltid gör sig till så fort jag lyfter kameran...

Årets tröja blev en skjorta! Här är vi i provrummet på Desigual, och vi slog till på varsin sån här färgglad sak, som vi sen hade på oss när vi gick ut och åt på kvällen.

Kalle och Challe är världens knäppaste, och utan tvekan mina favoriter!

Klocktorn

Publicerad 2011-10-22 17:02:10 i Hus,

Temat på VeckansHus är tornur. Eftersom det finns så himla många kyrkor här i Stockholm bestämde jag mig för att inte ta med några kyrkor i mitt bidrag. Så att det skulle bli lite mer utmanande.

Det visade sig inte vara svårt att hitta tornur ändå, det finns en hel del tydligen! Inte heller information husen de sitter på har varit svår att hitta, men tyvärr har jag inte lyckats finna någon information om själva klockorna. Jag bedömer i min okunnighet att de är jämngamla med byggnaderna.

För ett par dagar sedan så skymtade jag ett klocktorn snett bakom Cityterminalen på Kungsgatan, när jag var på väg hem från jobbet. Tornet visade dig sitta på Oscarsteatern på Kungsgatan 63. Oscarsteatern är byggd i Jugendstil i början av 1900-talet och ritad av Axel Anderberg. Själva uret måste jag säga är ganska misslyckat då det knappast är någon kontrast mellan urtavlan, visarna och det omkringliggande taket så man måste ha ögon som en falk om man ska se vad klockan är!

Oscarsteatern och Casino Cosmopol

Tornur Oscarsteatern

På väg till jobbet i veckan upptäckte jag att det stack upp ett klocktorn med ett rejält ur ovanför Tekniska Nämndhuset. Mycket riktigt: Det fina gamla tegelhuset på Fleminggatan 8 har ett torn som ligger rakt utanför min kollega Helenas rum. Det pampiga huset är AB Separators gamla huvudkontor från år 1900, ritat av Johan Laurentz. Idag är huset sammanbyggt med Tekniska Nämndhuset och det är Idrottsförvaltningen som sitter i lokalerna. Vi som sitter i 60-talshuset och ser in i deras fönster tvärs över gatan är lite avundsjuka. Det är i alla fall en föredömligt tydlig urtavla.

Separators gamla huvudkontor Fleminggatan 8

Tornur Separator

Mina barn går i en skola vars lokaler är en blandning av gammalt och nytt. De pratar ibland om att de har varit i "Klocktornet". När jag var på information om gymnasievalet i måndags så kunde jag konstatera att det sitter en klocka i toppen på vad jag skulle kalla ett trapphus snarare än ett torn. Men den höjer sig i alla fall en halvmeter ovanför restan av fasaden, så jag bestände mig för att klockan platsar som tornur. Denna byggnad är från 1939 och ritad av en arkitekt som hette Erik Karlstrand, den är ett typexempel på funkis.  - Vilken kontrast till de övriga byggnaderna och uren i detta bidrag!

Skolbyggnad i funkisstil

Tornur funkisskola

Idag är det Sibylla

Publicerad 2011-10-20 21:12:48 i Mat,

...som har namnsdag. Betyder det att det är ok att äta middag på ett gatukök?(vad dåligt att jag illustrerar Sibylla-inlägget med ett Solna-korv-gatukök...)

Bukomfånget är stort, men sjukdomar i släkten har jag inga...

Publicerad 2011-10-17 22:25:04 i Kroppen,

Jaha, då har jag fått svart på vitt att min mage är ohälsosamt stor.

Jag var nämligen på hälsokontroll hos företagshälsovården i morse. Det kändes lite onödigt; jag har både våg, måttband och blodsockermätare hemma, och blodryck och Hb-värde kollas vid blodgivning.

Det som jag tänkte kunde vara intressant var "expertens" reflektion över att mitt bukomfång ligger över riskmåttet - är detta något jag behöver oroa mig över och vad ska jag i så fall vidta för åtgärder? Jag motionerar redan regelbundet, äter hälsosamt och måttligt och har ett BMI under 21. Men hon konstaterade bara att "det är en bra idé att hålla koll på om byxorna börjar kännas trånga".


Efter besöket insåg jag att jag svarat "nej" på frågan om jag har några sjukdomar i släkten. Något som nästan måste betecknas som tragikomiskt med tanke på att:
- min bror, mamma, mormor och två mostrar har respektive har haft skelleftesjukan;
- min äldsta dotter, min mamma och min syster har haft struma;
- min yngsta dotter har diabetes, glutenintolerans och nedsatt sköldkörtelfunktion;
- min pappa har alzheimers.
Hur tänkte jag då? "Jag orkar inte prata om eländet"?

Femtiolappen

Publicerad 2011-10-15 16:47:28 i Allmänt,

För ett tag sedan var det en igelkott som gömde sig utanför vår dörr, mellan husväggen och en låda som vi har diverse trädgårdsredskap i. Jag försökte fotografera den, bilden blev inget vidare, men efter en stund kom kotten fram och jag fick en bättre bild

Nåväl, på den första bilden ser man att det ligger lite skräp bakom lådan, bland annat nåt som ser ut att kunna vara en femtiolapp - men antagligen bara en prislapp eller någon annan papperslapp som det råkar stå 50 på.Jag tänkte i alla fall att jag måste kolla om det är en femtilapp, och idag blev det av.Tror ni att det går att handla för den?

Hostigt

Publicerad 2011-10-14 20:05:45 i Kroppen,

Jag låg på rygg med handen på magen när jag fick en hostattack. För varje hostning så hoppade naveln upp ur sin grop och knackade mig på handflatan.

Det var en märklig känsla.

För övrigt så kan jag meddela att migrän och rethosta inte är någon lyckad kombination. Det har varit en jobbig natt.

Persisk gryta och ris

Publicerad 2011-10-12 20:48:25 i Mat,

Förra helgen hörde jag på Meny med Tomas Tengby, ett radioprogram där de pratade matlagning med en persisk kvinna som hette Laleh Magonaki. Det var jätteinspirerande, framför allt hennes lyriska beskrivning av ett riktigt gott ris och hur det ska tillagas.

Så med det programmet i bakhuvudet har jag googlat runt på lite persiskt ris och persiska grytor, och idag har jag för första gången provat på att laga persiskt. Det blev en vegetarisk gryta med ris.Grytan innehåller squash, aubergine, blomkål, purjolök, linser, tomatpuré och dill, den är kryddad med gurkmeja, timjan, cajennpeppar, salt och peppar. Riset är basmatiris med pistagenötter och en botten av potatis, som är omsorgsfullt tillagat efter en av de varianter som beskrevs i radisändingen, dock inte den variant som de har lagt ut recept på på Sveriges Radios hemsida.

Jag glömde att säga - det blev gott!

En liten flicka med ett stort paraply

Publicerad 2011-10-11 21:09:14 i Siri,

Dagens tisdagstema är paraply. Men vi har haft en solig höstdag i Stockholm, och jag har inte sett nåt paraply att ta kort på. Så jag bidrar med en bild från midsommar 2004. Siri var fem år och det var vår första midsommar i Ramsberg.

Kvarteret Krubban

Publicerad 2011-10-08 13:09:20 i Hus,

Östermalm, Stockholm

Här uppfördes under 1805-1817 en kanslibyggnad och två stall för Kungliga Livgardet. Arkitekt var Fredrik Blom. Byggnaderna kunde på den tiden ses från stora delar av Stockholm, eftersom Östermalm då var landsbygd.

Kanslibyggnaden Kungliga LivgardetKanslihuset var då Stockholms näst största byggnad, efter Slottet. Det har en stram klassicistisk stil och räknas idag som en av Sveriges viktigaste byggnader från empiretiden.

Idag tjänstgör huset som kontor för Historiska Muséet och flera statliga ämbeten, och kallas därför Ämbetsbyggnaden.Av de två stallen var det östra från början ridhus. Redan 1817 byggdes det dock om till stall, med 224 spiltor med stenkrubbor, avskilt sjukstall, sadelkammare och höskulle. Idag har Riksantikvarieämbetet sitt bibliotek i byggnaden.

All denna information har jag läst mig till. Jag avslutar med en personlig reflektion och en bild av Östra stallets fasad mot Storgatan:Detta tycker jag är vackert! Älskar hur berget övergår i en rå oputsad stenmur som sedan övergår i en putsad mur, fönsternas symmetri och regelbundenhet.

Husen i kvarteret Krubban är byggnadsminnen, eller k-märkta som de flesta av oss säger. Vill du se fler byggnadsminnen så besök VeckansHus!

Marmoleum klick

Publicerad 2011-10-03 20:21:31 i Heminredning,Inne i "stora" huset har vi en klassisk gammeldags inredning, men i vår nya gäststuga tar vi ut svängarna med ett linoleumgolv i färgerna eternity, lime, pineapple och raspberry! Vad tycks?

Klickgolvet var lite bökigare att lägga än vad vi hade trott, men nu är det klart.

Action i svampskogen

Publicerad 2011-10-02 18:57:42 i Allmänt,

Trattisar är roliga att plocka, tråkiga att rensa, goda att äta. Vi hittade mycket i lördags och hade en underbar indiansommareftermiddagdag i skogen.


"Varför sitter ni så långt borta med korgen? Här kommer jag med påfyllning!"
Själv samlar jag i handen istället för i tröjan.Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela