Emmas

En analog kamera - analog med vaddå?

Publicerad 2012-08-30 16:53:00 i Språkpolis,

Jag VET att ord betyder det som allmänheten använder dem till - men jag har svårt att förstå på vilket sätt mina gamla kameror är analoga.

Var de analoga redan när de tillverkades - på den tiden det inte fanns några digitalkameror?

Jag förstår att en digital kamera är digital för att den sparar bilderna i form av ettor och nollor, men på vilket sätt är en ickedigital kamera analog? Analog med vad?

Äppelsvarv

Publicerad 2012-08-26 18:37:00 i Allmänt,

För några dagar sedan såg vi ett tv-program som hette nåt i stil med Stephen Fry - 100 greatest gadgets.
 
En sak som vi i vår familj har gemensamt är att vi älskar tv-programmet QI med just Stehpen Fry, och i och med att vi tittar på QI har vi byggt upp ett grundmurat förtroende för honom.
 
Antagligen var det därför vi inte tvivlade på äppelsvarvens förträfflighet efter att han utnämnt den till en av världens genom tiderna bästa prylar. Vi skulle med säkerhet inte ha köpt en äppelsvarv i konfirmationspresent till Hilda om vi inte hade sett det här:
 
 http://youtu.be/fxQwwfjt2g0
(ursäkta jag vet inte hur man lägger upp en video på bloggen, men följ länken!)
 
Om inte Hilda är en ovanligt bra skådis så blev hon lika förtjust som Stephen!

Folkligt (festligt) fullsatt

Publicerad 2012-08-26 17:29:53 i Allmänt,

Vad ska man göra en regning söndag? En regnig söndag samma vecka som både lönen och IKEA-katalogen ramlade in. Inte är man väl så dum så man åker till IKEA?

Jo. Det finns många som är så dumma. Många. Många. Många. Däribland vi.

Idag har min kropp gjort en kvinna lycklig

Publicerad 2012-08-22 15:43:00 i Kroppen,

Var på massage nyss och massösen ville prova på ett nytt sätt att massera höftböjaren genom magen. Så hon lirkade ner sina fingrar genom underhudsfettet och in mellan inälvorna och klämde på muskeln där inne.
 
Det framgick att detta var ett grepp hon nyligen hade lärt sig - men aldrig förr lycktas känna muskeln så tydligt. Hon var alldeles exalterad och babblade om hur roligt det var, att människor kunde vara så olika, vi har väl alla samma saker i magen, men på mig kändes det alldeles tomt, hon kunde känna hela insidan på bäckenbenet..."Du borde följa med på vidareutbildningen som övningsexempel!"
 
Jaha jag får väl vara glad att min kropp kan göra någon lycklig.

Runda eller böjda hus

Publicerad 2012-08-19 12:03:00 i Hus,

Nu är det dags för ett nytt hustema, och det är min tur att hitta på! Jag har bestämt mig för runda och böjda hus. Ut och leta. Två veckor har man på sig att lägga upp bidrag.
 
Här är över delen och underdelen av vad som ser ut att vara ett runt hus på Kungsholmen. Men egentligen är det ett långsmalt hus där det här är den rundade gaveln. Rätt så roligt ser det ut eftersom det är så högt och smalt, och balkongernas form matchar husgavelns.

Från idé till färdigt resultat

Publicerad 2012-08-19 11:54:00 i Alida, Kreativt, Siri,

Periodens temautmaning på Nikonforum är spegling och jag har gått och funderat på olika idéer till temat. Så småningom kom jag fram till att jag skulle ta en bild som krävde två snygga tjejer och ett par solglasögon med spegelglas för att förverkligas.
 
Första utmaningen blev att få tag på solbrillor med spegelglas. Jag har kunnat konstatera att det inte är vad som gäller den här säsongen. Det fanns på sportaffärerna, men alldeles för dyrt för att ha bara till en plåtning. Men så hittade jag ett par på Ur & Penn, utförsäljning dessutom, 59 kr.
 
Nästa utmaning var att hitta två snygga tjejer - inte så svårt. Sedan att övertala dem om att ställa upp, det gick också bra.
 
Igår lördag skulle plåtningen äga rum (senaste dagen att ladda upp sin bild är söndag), vi hade tur med vädret som var molnigt och uppehåll.
 
Sen fick jag stora problem att välja vilken av alla bilder jag skulle använda, det var många bra! Men jag fick ju lov att ta ett beslut. Efter en stunds redigering var bidraget klart:
 
 
Jag är jättenöjd med resultatet som verkligen blev så som jag hade tänkt! Det är så kul att förverkliga sina idéer! Nu återstår bara att se om bilden blir uttagen till omröstningen (annars blir jag grymt besviken), och i så fall... ja det känns som det kan gå bra?

Skolor

Publicerad 2012-08-18 12:11:39 i Hus,

I Stockholm innerstad vimlar det av vackra gamla skolbyggnader. Jag gick ut på lunchen igår och fotograferade två av dem:
 
Vid Tegnerlunden ligger Enskilda Gymnasiet. På byggnadens fasad står det Wallinska skolan, det beror på att när huset byggdes 1906 så var det för Wallinska skolan, som fanns kvar till 1939.
 
Den ärevördiga gamla Norra Latin är inte skola längre. Idag är det konferensanläggning, och på skolgården som ni kan se uteservering. Men ända från att huset byggdes 1880 och i över 100 år, fram till 1982, har det varit en skola, från början ett "högre allmänt läroverk för gossar". Stilen är nyrenässans. Huset har förklarats som byggnadsminne.
 
 
En helt annan typ av skolbyggnad blir den sista skolan jag visar: Klasro skola byggdes 1804. På den tiden var Sollentuna rena landsbygden, och detta var den enda skolan i Sollentuna fram 1871 - en liten byggnad med ett klassrum, helt otroligt. Idag är byggnaden ett skolmuseum, och som kuriosa kan nämnas att filmen Sång vid en grav, där min Siri medverkar som statist, är inspelad här.
 
Fler bilder av skolor hittar du hos Christina
 
 

Idag har jag lärt mig ett nytt ord: Klusil

Publicerad 2012-08-17 11:16:00 i Knoppen,

En klusil är ett "explosivt" konsonant-ljud som skapas genom att ett lufttryck byggs upp när läpparna pressas ihop (b, p), tungspetsen pressas mot tänderna eller gommen (d, t) eller tungroten pressas mot svalget (g, k).
 
Klusil.
 
Klusil.
 
Nu ska jag komma ihåg det.

Idag har vi upptäckt att vi nte har nåt reservdäck

Publicerad 2012-08-12 20:12:13 i Allmänt,

Som alla kan förstå upptäckte vi det när vi som bäst skulle ha behövt ett reservdäck.
 
Ett tag såg det ut som om vi inte skulle kunna åka hem från landet. En inte helt oangenäm tanke. Men sen kom vi på att vi inte skulle kunna åka och handla heller - och vi hade ju ingen mat.
 
Tack vare en hjälpsam och välutrustad granne är vi hemma nu, och däcket är lagat! Det är inte så dumt att ha en granne vars hobby är att meka med bilar, det är inte första gången vi har haft nytta av Johnny!

- Mamma, min kamera tror att du är ett berg...

Publicerad 2012-08-06 19:51:31 i Alida, Kreativt, Siri,

 
Just då var jag inte så förtjust i Alidas nya kamera... Men annars är den bra! Nu har jag äntligen, med lite hjälp från Marcus och Mikaela på MEGAPIXLAR, fått till det här med att visa delvis rörliga bilder här på bloggen. Kul, eller hur!?
 
 
Och bilderna på mig när jag tapetserar, i ett tidigare inlägg för ett par dagar sedan, är ju hur bra som helst, jag ser så smal och brun ut och är snyggare än jag nånsin varit på bild förut. Det måste ju bero kameran?

Fasadbeklädnad

Publicerad 2012-08-05 12:00:00 i Hus,

På 70-talet var det vanligt med villor med eternitfasad, åtminstone på landsbygden. De få som finns kvar idag är ofta i ganska dåligt skick, och oftast vita. Här är de som jag har dokumenterat!
 
Häggvik, Sollentuna
 
Häggvik, Sollentuna
 
Storå, Lindesbergs kommun
 
Ödehus i Skinnskatteberg
 
Och slutligen ett som bryter mot normen genom att vara både rött och i gott skick:
Skinnskatteberg
 
Ett exempel till på eternitfasad hittar du i bloggen Ramsbergbilder.
Hus med metallfasad, fasad rostfritt stål och färgglada fasader hittar du i bloggen From my Horizon.
Hus med bländande metallfasader hittar du också i bloggen Veckans Hus.
 
Det är också hos Christina på From my Horizon som du hittar nästa tema för husfoto. Alla som vill får vara med!

Vår lilla gäststuga artar sig

Publicerad 2012-08-04 16:43:11 i Heminredning, Hus,

I sommar har vi inrett: Målat taket, innerdörren, dörr- och fönsterlisterna, gjort underarbete för tapestering, valt och köpt tapeter.
 
Till sist har vi också satt upp tapeterna!
...och dörr- och fönsterlisterna.
 
Nu fattas bara golvlister, sen kan vi börja möblera.
 
Och sedan återstår det viktigaste, att få gäster! Gärna hundallergiker... eftersom det är för eran skull vi har byggt stugan. Vi vill ju att våra vänner och släktingar ska komma och hälsa på, och sova över, även om de inte tål pälsdjur!

Ny kamera med roliga funktioner!

Publicerad 2012-08-01 21:43:42 i Alida, Kreativt, Siri,

Det är såklart Alidas kamera, hon fick den i födelsedagspresent. Men jag får också leka med den om jag är snäll.
 
Med den kan man...
 
Göra bilder som är bara delvis rörliga - resten är fryst:
(men hallå - nu rör den sig inte längre??)
 
Göra panoramabilder genom att sakta vrida kameran medan man håller avtryckaren intryckt:
(jämför med min nya header - den är tagen med min kamera med samma brännvidd men genom att backa in på finnens tomt och sedan beskära bort större delen av bilden)
 
Ta självporträtt utan att sikta fel - eftersom den har en bildskärm även på framsidan:
 
Kameran heter Samsung DV 300F.

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela