När åskan går blir mjölken sur... eller?
Senare under min utbildning i livsmedelshygien frågade jag hur det kom sig att mjölken surnar vid åska. Föreläsaren (Bengt berglund om jag inte minns fel) avfärdade detta totalt, om surnad mjölken sammanföll med åskväder berodde det förmodligen på att båda kunde förknippas med värme.
Idag har jag snubblat över påståendet igen - och detta väckte min nyfikenhet. Gjorde en sökning på webben och hittade följande:
1. Utdrag ur skoluppsats:
I våras kom det en metrolog till vår skola. Det var en kvinna som kom hit från miltärkontoret, som jobbade med väder rapporter. Hon berättade om hagel och hur det blir hagel. Ju högre och närmare kallfronterna, desto hårdare blir haglet. nästan samma sak som ösregn då de blir tjockare vatten "dom håller i varandra".Det var en tjej som frågade om en tyfon var likadan som en tornado, och tromb och hon svarade att de är likadana men de har fått olika namn. hon berättade också om åska, man kan känna sig konstig när väder är lite tryck. Och mjölk blir sur. Kan också känna sig mår illa och huvet bli tung.
2. Diskussion om ifall grädde blir hård, lättare att kärna smör med mera på ett diskussionforum "kolhydrater i fokus"
3. Från en privat hemsida som handlar om hur det var förr i tiden:
När det blev åska skar sig tjuckmjölken, den blev som glöttermjölk. Den blev väldigt tunn och blaskig, men det gick att äta den. Åskväder det var inte bra åt tjuckmjölken. Det gick att göra ny om man tog vasslan från glöttermjölken. Vi hade alltid mjölken där det var som kallast. Även vanligt mjölk hade lätt att bli sur om det var åska.
Så hur ligger det till egentligen? Kan åskan göra mjölken sur, eller "hård", och vad är det i så fall för mekanism?