K-märkt på K-holmen
Här kommer mina bilder och lite information om byggnadsminnen på Kungsholmen i Stockholm.
Bostadshus kv Vindruvan
Under 1900-talets första decennier byggdes bostäder på flera platser på Kungsholmen. För ökad bekvämlighet inrättades allt oftare hiss och centralvärme. En speciell byggnad fran denna tid är bostadshuset i tegel med kalkstensdekor vid Hantverkargatan 22, arkitekter Dorph & Thorén. Mellan år 1917 och 1960 låg biografen Ideal i bottenvåningen. Gathus i rött tegel. Fasad i jugendstil med svängda gavelpartier. Fönsteröverstycken och takfris av skulpterad natursten, ett fönster omgivet av stora solrosor i relief. Skulpterad kalkstensportal med inskriptionen: "Detta hus uppfördes under åren 1900 o 1901". Skulpterad port i ek med slipade glas.
Gamla polishuset
Bygget av polishuset på Kungsholmsgatan 33-47 påbörjades 1905 och huset var klart för inflyttning 1911. Arkitekt Gustaf Lindgren. Stilen bröt mot den för tiden vanliga nationalromantiska inriktningen, och ansågs av samtiden som föråldrad i stilhänseende. Den har även beskrivits som ett av få svenska komplex som byggdes i den imperialstil som användes runt om i världen för att manifestera laglig auktoritet. "Gamla Polishuset" används fortfarande. Det är Stockholmspolisen, den gemensamma för hela länet, som huserar där. Nu är det mest ledningen, med Carin Götblad i spetsen, samt administration som sitter där, men även tunnelbanepolisen samt vapenverkstan m.fl.
Rådhuset
Stockholms Rådhus på Scheelegatan 7 är ritat av arktekten Carl Westman och uppfördes 1911 till 1915. Huset är i nationalromatisk stil, jämför polishuset som är lika gammalt men har en helt annan arkitektur! Huset byggdes redan från början för att vara rådhus. Under en period var huset för litet, och delar av verksamheten flyttades ut, men efter en omorganisation och ombyggnad är Stockholms Tingsrätt åter samlad i huset sedan 2009.
Kungliga Myntet
Det här är inte bara en byggnad, utan ett helt kvarter med adress Hantverkargatan 5. Här ligger ett antal byggnader som är exempel på tidig industri- och hantverksbebygglese. De äldsta byggnaderna är från slutet av 1700-talet. Mellan år 1850 och 1974 låg det Kungliga Myntverket i lokalerna, och Sveriges alla mynt tillverkades här, därav namnet. Idag finns det en förskola i fastigheten och för övrigt är där kontor.
Sven Markelius kollektivhus
Funkishus som ligger på John Ericssonsgatan 6. Arkitekten Sven Markelius tog i samarbete med Alva Myrdal fram ritningar til huset, som uppfördes 1935. Huset är byggt i enlighet med idéerna om att kvinnor ska yrkesarbeta istället för att vara hemmafruar. På bottenvåningen byggdes därför gemensamhetsutrymmen med bland annat restaurangkök, tvätteri och barnpassningslokaler, där yrkesarbetande personal skulle ta hand om barn, tvätt och matlagning. Från restaurangen går mathissar upp till lägenheterna. På varje våningsplan fanns också tvättnedkast. I dag är kollektivhusidén avvecklad och det är en vanlig restaurang på bottenvåningen.
Jag tog förstås flera bilder av varje hus, men eftersom det var fem stycken har jag valt att bara publicera ett av varje här. Jag visar gärna resten också, de finns här.