Emmas

Klocktorn

Publicerad 2011-10-22 17:02:10 i Hus,

Temat på VeckansHus är tornur. Eftersom det finns så himla många kyrkor här i Stockholm bestämde jag mig för att inte ta med några kyrkor i mitt bidrag. Så att det skulle bli lite mer utmanande.

Det visade sig inte vara svårt att hitta tornur ändå, det finns en hel del tydligen! Inte heller information husen de sitter på har varit svår att hitta, men tyvärr har jag inte lyckats finna någon information om själva klockorna. Jag bedömer i min okunnighet att de är jämngamla med byggnaderna.

För ett par dagar sedan så skymtade jag ett klocktorn snett bakom Cityterminalen på Kungsgatan, när jag var på väg hem från jobbet. Tornet visade dig sitta på Oscarsteatern på Kungsgatan 63. Oscarsteatern är byggd i Jugendstil i början av 1900-talet och ritad av Axel Anderberg. Själva uret måste jag säga är ganska misslyckat då det knappast är någon kontrast mellan urtavlan, visarna och det omkringliggande taket så man måste ha ögon som en falk om man ska se vad klockan är!

Oscarsteatern och Casino Cosmopol

Tornur Oscarsteatern

På väg till jobbet i veckan upptäckte jag att det stack upp ett klocktorn med ett rejält ur ovanför Tekniska Nämndhuset. Mycket riktigt: Det fina gamla tegelhuset på Fleminggatan 8 har ett torn som ligger rakt utanför min kollega Helenas rum. Det pampiga huset är AB Separators gamla huvudkontor från år 1900, ritat av Johan Laurentz. Idag är huset sammanbyggt med Tekniska Nämndhuset och det är Idrottsförvaltningen som sitter i lokalerna. Vi som sitter i 60-talshuset och ser in i deras fönster tvärs över gatan är lite avundsjuka. Det är i alla fall en föredömligt tydlig urtavla.

Separators gamla huvudkontor Fleminggatan 8

Tornur Separator

Mina barn går i en skola vars lokaler är en blandning av gammalt och nytt. De pratar ibland om att de har varit i "Klocktornet". När jag var på information om gymnasievalet i måndags så kunde jag konstatera att det sitter en klocka i toppen på vad jag skulle kalla ett trapphus snarare än ett torn. Men den höjer sig i alla fall en halvmeter ovanför restan av fasaden, så jag bestände mig för att klockan platsar som tornur. Denna byggnad är från 1939 och ritad av en arkitekt som hette Erik Karlstrand, den är ett typexempel på funkis.  - Vilken kontrast till de övriga byggnaderna och uren i detta bidrag!

Skolbyggnad i funkisstil

Tornur funkisskola

Kommentarer

Postat av: Hedwig

Publicerad 2011-10-22 18:22:49

Det här gillar jag - att du upptäcker nya husdetaljer på stan. Dessutom har du fått fram information om dem. Visst är det så typiskt att man ofta har det eftersökta precis framför ögonen - men det har man inte noterat förut. Nu har du i alal fall koll på klockan.

Postat av: Anni

Publicerad 2011-10-23 17:02:40

Oscars fick vi visst dublett på där ;-) Jag kanske borde kolla vilka bidrag som kommit in innan jag lägger in mitt!

Har du varit in i separatorhuset? Minns entrén som väldigt tjusig ...

Postat av: Mona

Publicerad 2011-10-23 20:51:05

Tegelhuset är otroligt fint och, som du skriver, med en mycket tydlig klocka. Jag har också upptäckt att det, på många av de gamla uren på t ex kyrkor, faktiskt inte alltid är helt lätt att se tiden.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma

Med man, två barn, sommarstuga, hund och kombi har jag blivit vad man kallar en riktig svensson. Och vet du vad? Jag trivs med det!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela